Top 10 sci-fi knih

Top 10 sci-fi knih

Nechme stranou nesmrtelnou klasiku

Vyjmenovávat a rozebírat již dávno známá a pro každého fanouška vědeckofantastické literatury mnohokrát přečtená díla by možná bylo zbytečným nošením dříví do lesa. Ovšem objevují se i nové a nové tituly, z nichž některé si vysloužily velký zájem čtenářů. Třeba i vás některý z nich upoutá a knihu se rozhodnete přečíst. 

Začněme tedy například knihou Andyho Weira MARŤAN (The Martian), které příslušnost k žánru scifi evokuje už svým názvem. Příběh se odehrává na Marsu, hlavním hrdinou je ale člověk ze Země, astronaut jménem Mark Watney. Byl jedním z prvních lidí, jejichž noha se dotkla půdy Marsu, ovšem potom se situace výrazně zkomplikovala a zbytek posádky nakonec rudou planetu opustil s tím, že jejich přítel a kolega je mrtev. Bez vybavení, ztracený a opuštěný, musí si poradit sám...

image0

Veronica Rothová je autorkou knihy ČTYŘKA (Four), což vlastně soubor povídek vědeckofantastického zaměření k úspěšné sérii Divergence. V knize se dozvídáme, že Tobias podstoupil Obřad volby už o dva roky dříve než Beatrice Pryorová a po tomto rozhodnutí patří mezi Neohrožené. Už jako Čtyřka ale zjišťuje, že ani jeho noví přátelé nejsou dokonalí a dokáží jít za svým cílem bezohledně. Současně skrývají záhadné tajemství.

image1

Dmitry Glukhovsky napsal knihu METRO 2033, jednu z apokalyptických vizí budoucnosti. Děj se odehrává v pochmurných kulisách rozpadlého moskevského metra, kde po atomové válce lidé s problémy ještě přežívají. Temná a chmurná atmosféra nás moc neopustí během celé knihy.

image2

Ani naši autoři nejsou nečinní, Jiří Kulhánek představil svou VYHLÍDKU NA VĚČNOST, trochu nezvykle pojatou moderní sci-fi. Ukazuje situaci, která je docela pravděpodobná. Mezi námi žijí mluvčí, které známe ze sdělovacích prostředků a dalších médií, mezi nimi je i nan Mluvčí s velkým „M“, který ale moc nemluví, spíš vyřizuje vzkazy. A potom se začnou dít temné věci!

image3

Americká spisovatelka Ilona Andrews ve svém bestselleru MAGIE MRTVÝCH popisuje zvláštní svět Atlantu, kde se rozvíjí stále víc vliv magie na běžný život. Technika vysazuje a trucuje, mágové pracují na svých kouzlech... a nájemná bojovnice Kate Danielsová se dostává mezi drtící kola dvou znepřátelených stran. Zvládne se svého úkolu zhostit?

image4

A nějakou tradiční sci-fi navrch

Bez osvědčených autorů bychom se ale neobešli, když se spojí dva z nejlepších, je výsledek zaručený. Isaac Asimov a Robert Silverberg jsou spoluautory vědeckofantastického románu PŘÍCHOD NOCI. Civilizace na planetě Kalgaš je na hranici chaosu, náboženský fanatismus a zaslepené cíle vědců situaci dělají ještě horší. A celá planeta se obává příchodu Tmy.

image5

Douglas Adams a STOPAŘŮV PRŮVODCE PO GALAXII, tentokrát už 4. díl, to je také osvědčená a zároveň trochu odlehčená sci-fi. Příběh Artura Denta, který se zamotal do spletitého příběhu bez vlastního přičinění, pokračuje dál.

image6

P. D. Jamesová - POTOMCI LIDÍ, to je příběh z budoucnosti, kdy se na Zemi už čtvrt století nenarodilo žádné dítě. Obyvatelstvo stárne a nikdo nový tady není, aby převzal štafetu druhu Homo sapiens...

image7

Trojice osvědčených autorů, George H. R. Martin, Gardner Dozois a Daniel Abraham společně vytvořili a zapletli příběh, v němž Ramon Espejo opouští Zemi na lodí záhadných Enyánců. Ale život na nové planetě není o nic vábnějším, stává se z něj útěk a boj o přežití. To je HON NA LOVCE.

image8

Pokud jste někdy (třeba jen na chvíli) uvažovali o tom, co by se dělo, kdyby zmizela najednou z našeho světa elektřina, bez které už skoro ani neumíme fungovat, je to určitě děsivá představa. Z takové vycházel i Ondřej Neff ve své knize TMA

image9

Zobrazit více článků

Tobor blog

Sdílejte článek

O článku