Top 10 knih o historii

Top 10 knih o historii

DENÍK Anny Frankové vyšel nedávno v rozšířeném vydání, které obsahuje poprvé i nově nalezené a publikované stránky, pro milovníky historie tedy něco, po čem prahnou. Příběh Anny Frankové je vlastně autobiografický a popisuje její osudy na druhé světové války včetně pobytu v koncentračních táborech. Čtení z historie, které je nabito i emocemi.

image0

Petri Sarjanen je autorem příběhu BÍLÁ SMRT, popisujícího život legendárního finského odstřelovače Sima Häyhäho. Tento nenápadný, ale statečný voják za Zimní války se Sovětským svazem výrazně ovlivnil vývoj bojů o řeku Kollaa. Budil v řadách nepřítele skutečnou hrůzu a vysloužil si přezdívku Bílá smrt. Autor se v knize zamýšlí i nad úlohou odstřelovačů a názorech na ně všeobecně.

image1

Velesova kniha je někdy označována jako bible Slovanských národů. Ve zpracování historika a spisovatele A. I. Asova přináší komplet starých runových záznamů, vyřezaných původně do bukových desek. Hodně společného má i se staroíránskou Assou a indickými védani. Doslov napsal autor, jinak se jedná o překlad původních textů.

image2

Viktor E. Frankl je autorem knihy A PŘECE ŘÍCI ŽIVOTU ANO, jedná se o spojení dvou děl, z nichž první popisuje život v koncentračním táboře z pohledu psychiatra a logopeda, druhá je pohledem na tuto tématiku z trochu odlišného pohledu. 

image3

Kniha reportáží Wojciecha Tochmana AKO BY SI KAMEŇ JEDLA vypráví o tom, co se za napjatých časů ozbrojeného konfliktu odehrávalo v Bosně. Kniha získala i významná literární ocenění, u nás je k dostání ve slovenském překladu. 

image4

ARS SACRA je historickým dílem, které popisuje dějiny a vývoj křesťanského umění od prvopočátků až do dnešní doby. Zaobírá se obdobím pozdní antiky, renesance, baroka i klasicimu, věnuje se i modernímu umění. Jde o ucelený obraz sochařských, malířských a dalších děl, věnuje se architektuře i umělecky zaměřeným řemeslům. Text byl vypracován na základě dlouhotrvajícího rozsáhlého výzkumu a je velmi obsáhlý.

image5

Kniha TAJNÉ SPOLEČNOSTI (válka svobodných zednářů), jejímž autorem je Jan van Helsing se věnuje tajným spiknutím a utajovaným organizacím na celém světě. Působení zednářských lóží je dodnes zahaleno tajemstvím, která se kniha snaží rozkrýt a osvětlit. Pokud rádi hloubáte nad záhadami a tajemstvími, je to kniha právě pro vás!

image6

OBRAZY Z DĚJIN RUSKÉ RELIGIOZITY od Martina C. Putny je podrobným vysvětlením ruských kulturních i duchovních dějin, které by měl znát každý, kdo se snaží pochopit ruskou mentalitu. Shrnuje vliv víry na společnost i jednotlivce od úsvitu ruské historie až do současné doby.

image7

ĎÁBELSKÁ GARDA Roberta George Elforda je otevřeným a občas šokujícím svědectvím o nacistických žoldácích, kteří na konci druhé světové války zvolili místo zajateckých táborů další válčení a vstoupili do francouzské cizinecké legie. Mnozí se tak dostali až do vietnamského konfliktu.

image8

Poodhalit nacistické plány a tajemství je cílem knihy NEJVĚTŠÍ TAJEMSTVÍ TŘETÍ ŘÍŠE (Soví hory – ocelové město nacistů), jejímž autorem je Milan Zacha Kučera. Najdete tu fakta o tajných továrnách a laboratořích, citáty z dokumentů esesácké administrativy i spoustu dalších zajímavých faktů.

image9

Zobrazit více článků

Tobor blog

Sdílejte článek

O článku