The Witcher III. – The Wild Hunt, neboli Zaklínač III. – Divoký hon!

The Witcher III. – The Wild Hunt, neboli Zaklínač III. – Divoký hon!

Co převratného hra Witcher 3 přináší?

Příběh vás velmi rychle pohltí a nebudete chtít hru opustit, dokud se nedozvíte, jak všechno skončí. Navíc se může odvíjet velmi odlišným způsobem, děj je závislý na rozhodnutích postavy, takže ovlivňujete i vztahy mezi dalšími osobami ve hře. Můžete získat vlivné přátele stejně jako mocné nepřátele, lepší vybavení i zbroj si vybojovat, koupit, nechat vyrobit nebo plnit vedlejší úkoly a užít si tak neskutečně dlouhou hrací dobu naplno.

  • rozsah navzájem propojených herních lokací je mimořádně velký, můžete dojít vlastně kamkoli
  • navštívíte mnoho rozličných měst, ostrovů, budete prozkoumávat tajemné jeskyně, prodírat se hustým lesem, posedíte u ohně i v zaplivané hospůdce
  • hra je opatřena kompletně českými titulky. Pokud by občas vaše znalosti angličtiny nebyly dostatečné, je to jistě vítaná pomoc
  • lze hrát i bez absolvování předchozích dílů, pokud ale máte uložené pozice, vaši postavu výrazně ovlivní
  • neuvěřitelně propracovaný systém změn počasí a střídání denních i nočních cyklů, postavy žijí vlastním životem

image0

Co zažijete v roli zaklínače?

Pokud znáte knižní předlohu nebo jste hráli úspěšný první či druhý díl, potom už víte, že ačkoli zaklínači zbavují svět ohyzdných a škodlivých monster, nejsou mezi lidmi nijak oblíbeni. Dostanou svou smluvenou odměnu (často se je ještě pokusí mazaný starosta nebo královský úředník nějak ošidit) a už je jim naznačeno, aby raději táhli o kus dál. Geralt má naštěstí i své věrné přátele, na které se může vždy spolehnout. Ať už je to sukničkářský bard Marigold, trpasličí žoldák Zoltan Chivay, zaklínačský druh Vesemir nebo i další postavy, se kterými se ve hře setkáme. Nelze přece vyzradit vše dopředu… Něco málo ale zmínit lze, aniž by příběh ztratil na poutavosti, Geralt tedy bude dál pátrat po ztracené čarodějce Yennefer a především hledat elfskými proroctvími zmiňované Dítě Proroctví, které může coby živoucí zbraň ovlivnit budoucnost celého světa. Jenže k putování rozlehlou mapou je třeba splnit i spoustu obyčejných úkolů a řešit problémy, se kterými se na zaklínače obracejí postavy, jež potká. Nemusíte brát vše, jenže lepší vybavení nějakým způsobem získat potřebujete. Do dalších částí herního světa sice totiž vstoupit můžete, ale bez dostatečné výzbroje i znalostí a zaklínačských elixírů tu dlouho nepřežijete. Volba cesty šermíře, alchymisty či zesíleného používání sesílaných znamení je na hráči, proto každá vytvořená postava bude po určitém čase hraní zcela ojedinělá a souboje i další zapeklité situace bude třeba řešit jiným způsobem. Je tedy možné vybrat si herní styl, který vám nejlépe vyhovuje a dál postavu rozvíjet tímto směrem. Krátce si zahrajete dokonce i za Geraltovu schovanku Ciri, ale to si užijte až ve hře!

image1

Rozhodnutí jako ve skutečném životě

Herní svět je opravdu uvěřitelný a odpovídá drsné skutečnosti. Každou chvíli se vás někdo pokusí podvést, obelhat a třeba i okrást, Geraltovo jednání se potom výrazně podepíše na dalším průběhu děje. Lze použít hrubou sílu, mentální ovlivnění i konat dobré skutky, systém rozhodování a jeho následného dopadu je úžasně propracovaný. Peníze (bez kterých to nejde ve hře stejně jako v životě) můžete získat i v pěstních soubojích, vsadit si na závody koní nebo zkusit hazard s kartami. S některými postavami lze popíjet až do rána, následně se buď něco zajímavého dozvíte, získáte hodnotný předmět… nebo ráno s kocovinou budete hledat zoufale své svršky a majetek. Prostě skutečná realita.

image2

Sviští meče, cáká krev… a do toho magie!

Ačkoli hry ve stylu RPG nejsou stavěny vysloveně na bojích, samozřejmě si užijete vřavy a máchání mečem i sesílání mocných znamení dosytnosti. Pokud se posílíte se před bojem magickým elixírem, jenž si buď namícháte nebo zakoupíte, potom si poradíte i s opravdu silnými protivníky. Hra pochopitelně nabízí několik stupňů obtížnosti, takže bude hratelná pro začínající dobrodruhy i pro ty, kteří za skutečnou výzvu považují jen vysokou obtížnost. Správná kombinace magie, lektvarů a volba vhodného meče (jistě víte, že zaklínač nosí hned dva, ocelový a stříbrný) spolu s vhodnou taktikou pomůže vyjít vítězně i z těch nejzoufalejších situací.

image3

Hra vyšla na platformách PC, Playstation 4 a Xbox One. Sběratelská edice navíc v luxusním balení obsahuje jako bonus pro příznivce ZAKLÍNAČE sošku hlavního hrdiny, bojujícího s gryfem, zaklínačský medailón, artbook (jakýsi průvodce světem Zaklínače ve formě alba s mnoha kresbami a komentáři) a steelbook (kovový obal s unikátním potiskem). Sběratelé by tedy opravdu neměli váhat (pokud tedy již speciální edici nemají dávno doma)!

Zobrazit více článků

Tobor blog

Sdílejte článek

O článku