Nejprodávanější technologie televizorů

Nejprodávanější technologie televizorů

Způsob a kvalita reprodukce obrazu

3D televize jsou jedním z posledních hitů, umožňují sledovat pomocí speciálních brýlí obraz v trojrozměrném provedení, což především u filmů přináší zcela jiný zážitek než běžné typy televizorů. K přístroji lze brýlí připojit i větší počet, bývají dostupné i jednotlivě. Sledovat 3D obraz bez jejich použití je totiž prakticky nemožné. Televize bývají vybaveny tunerem a hifi přijímačem, nechybí ani další technické vymoženosti, o kterých si ale budeme povídat na jiném místě.
LED televizory využívají k zobrazení princip světelných diod, tělo přístroje (což ale platí v zásadě o všech moderních televizorech je výrazně ploché. Obrazovky s LED podsvícením dosahují vyššího dynamického kontrastu a prakticky nulového úniku světla, díky nízké spotřebě elektrické energie jsou i šetrné k životnímu prostředí. V kategorii Smart TV jsou často kombinovány s technologií 3D. Výhodami je kromě malé spotřeby i vysoký jas a dobrý kontrast, k záporům patří menší sledovací úhel, možnost přesvětlení a poměrně vyšší cena.
LCD televizní přijímače vytvářejí obraz prostřednictvím tekutých krystalů. Jsou na trhu velmi oblíbené, často nabízejí za příznivou cenu skutečně velkou obrazovku, zcela plochý obraz bez zkreslení, zářivé barvy a opravdu nízkou spotřebu energie. Jsou také velmi lehké a často se proto montují přímo na zeď. Jejich nevýhodou je nepatrně delší doba odezvy, horší zobrazení dokonale černé barvy a omezený pozorovací úhel. Jako druhá televize do domácnosti perfektní volba.
Plasmové televize používají k vytvoření obrazu zcela odlišnou technologii. Pracuje s tekutými krystaly, ovšem jinak než tomu je u LCD přijímačů. Díky tomu mají výrazně jasnější obraz s dokonalým zobrazením černé a kontrastu. Vyrábějí se především ve velkých formátech a mají vynikající pozorovací úhel. Lze je tedy sledovat bez problémů i bočního pohledu. Výhodou je i úžasně rychlá odezva, k nevýhodám patří menší jas, horší vyváženost barev a vyšší spotřeba.
CRT televizory již patří víceméně neodvratně minulosti, dosluhují snad jen v domácnostech penzistů, nebo leží někde na půdě u těch, kteří neměli dost odvahy je zlikvidovat.

image0

Další výbava

Volbu televizoru ovlivňuje i další výbava, pokud chcete využívat hifi připojení a surfovat na internetu, oceníte určitě přístroj s integrovaným hifi přijímačem a zabudovaným prohlížečem. Kromě klasického zvuku jsou některé televizory vybaveny i dokonalým reprodukčním systémem (5+1 apod.), případně mají výstup pro externí audizařízení. Čtečka karet na prohlížení obrázků z fotoaparátu a USB slot na sledování filmů z flash disku paří již u moderních přístrojů ke standardní výbavě. Nadstandardem bývá možnost zpětného posunu obrazu, nahrávání na kartu nebo pevný disk a přehrávač DVD nebo Blue Ray. I tyhle aspekty je při výběru televizoru brát v potaz.

image1

Značku nebo levnější podobný?

U špičkových přístrojů a tam, kde bude televizor intenzívně využíván raději sáhneme po osvědčené značce, televizor má tak zaručenou záruku i servis bez problémů. U levnějších přístrojů můžeme ale zase výrazně ušetřit, takže televizor na chalupu nebo do dílny můžeme vybrat i z kategorie těch neznačkových.
 

Zobrazit více článků

Tobor blog

Sdílejte článek

O článku