LED žárovky

LED žárovky

Co se povídá neberte úplně vážně

Že se LED žárovky vůbec nezahřívají, to je pochopitelně hloupost, jen u nich nedochází k tak velkému vyzařování tepla, jako to známe od běžných žárovek, které už jsou na ústupu. Ale pokud bude žárovky s LED diodami svítit delší donu, i o ni bychom se mohli spálit, takže tenhle nesmysl vůbec neberte vážně. Na životnost LED žárovky má právě to ohřívání dost výrazný vliv, takže právě pasivní chlazení a použité materiály mají velký vliv na to, jak dlouho LED žárovka bude sloužit. Při výběru LED žárovky pro dlouhodobější svícení tedy věnujme pozornost právě způsobu, jakým je vyřešeno její průběžné chlazení. Určitě nejefektivnějším řešením je mřížka, umožňující dokonalou cirkulaci vzduchu. U žárovek s nižším výkonem postačí i drobné otvory v plastovém těle žárovky nebo použití materiálu, který je tepelně dobře vodivý. Kvalitní LED žárovka má potom prakticky neomezenou životnost, uvádí se kolem 50 000 hodin. Nevadí jim ani časté zapínání a vypínání, protože nemají tepelné vlákno, které by se ohřevem a ochlazováním ničilo. Díky tomu například žárovky pro venkovní osvětlení mají neskutečně dlouhou životnost, protože se v poměrně chladném prostředí výborně chladí.

image0

Bolí z LED žárovek oči nebo hlava?

Žárovky se vyrábějí s různými barvami světla, pro svícení v místnosti, kde budeme číst nebo pracovat volíme takovou, jejíž světelné spektrum je co nejpodobnější běžnému dennímu světlu. Po přechodu z klasických žárovek, které vyzařují takzvané "žluté světlo" (a zrak skutečně mohou negativně ovlivňovat) si rychle přivykneme na změnu osvětlení, které je mnohem bližší běžnému dennímu světlu a problémy nedělá. Zakoupit lze i LED žárovky s prakticky stejným světlem, jaké vydávají tradiční žárovky (a mnoho lidí mu z určité setrvačnosti dává přednost), chceme-li ale pro svůj zrak udělat maximum, zvolíme právě LED žárovky s čistě bílým světlem.

Výhody LED žárovek

LED žárovky mají spoustu nesporných předností, vyjmenujme si tedy aspoň ty nejvýznamnější:

  • Nízká spotřeba - možní ušetřit až 90% nákladů za osvětlení• Dlouhá životnost - LED žárovky a světelné zdroje vydrží mnohem déle
  • Nízká teplota - nedochází k vysokému zahřívání žárovky
  • Okamžité rozsvícení - LED žárovky vyzařují hned po zapnutí plný výkon
  • Vysoká odolnost - vhodné typy jsou díky použité technologii ideální i k venkovnímu použití
  • Malé rozměry - snadno se umístí do jakéhokoli přístroje či lampy
  • Bezpečný provoz - LED výrazně snižuje nebezpečí úrazu elektrickým proudem
  • Stálé, nekmitající světlo, které navíc neprodukuje UV záření
  • Šetrnost k životnímu prostředí - LED žárovky jsou vyrobeny bez použití škodlivých látek a jsou plně recyklovatelné
  • Spolehlivost - na jejich životnost nemá žádný vliv časté zapínání a vypínání

Podle čeho budeme vybírat vhodnou LED žárovku

Vždy musíme mít na zřeteli, kde bude žárovka používána a zda bude svítit je krátkodobě nebo po celé hodiny. Velmi důležitým faktorem je především SVÍTIVOST, hodnota, která je u LED žárovky vždy uvedena a udává se v lumenech (lm). Některá LED žárovky staršího typu (a přitom většinou nepatřící mezi ty nejlevnější), které jsou osazeny šedesáti nebo ještě méně diodami mají poměrně malou svítivost a na osvětlení v obývacím pokoji nebo na pracovišti se nehodí. Proto vždy sledujte údaje o svítivosti a typu LED žárovky. Pokud jste byli zvyklí na údaje ve wattech (W), budete si muset zvyknout na jednoduchý přepočet, jako příklad pro srovnání lze uvést běžnou stowattovou žárovku, které odpovídá LED žárovka s W by odpovídalo hodnotou 1300 lm, u žárovky 75 W je odpovídající svítivost 940 lm, u šedesátiwattové 720 lm, čtyřiceti wattům se rovná 430 lm a úspornou "pětadvacítku" nahradí adekvátně LED žárovka se svítivostí 210 lm. Údaj o příkonu ve wattech u LED žárovky totiž neudává svítivost, ale spotřebu elektrické energie, mohl by tedy pro neinformovaného být silně matoucí.

image1

Barva světla

LED žárovka vyzařuje plné barevné spektrum bez nežádoucího IR a UV záření. Základní rozdělení můžete vyčlenit do tří kategorií, které se poměrně výrazně odlišují. Do obývacích a dětských pokojů, ložnic a dalších prostor, kde vyžadujeme co nejpříjemnější světlo, se hodí především LED žárovky s teplým bílým světlem (warm white). Barevné spektrum 2 700 až 3 500 °K připomíná klasickou žárovku a má jemný žlutavý nádech. Tato barva dodává prostředí na útulnosti a je velmi vhodná pro dlouhodobé osvětlování uvedených prostor.

Světlo s označením denní bílá (daylight white) je čistě bílé, poměrně ostré a jasné. Hodí se do lamp na čtení, na osvětlení pracovních místností a podobně. Je-li pro nás příjemnější teplá bílá, můžeme ji nahradit, použijeme při zachování stejné úrovně osvětlení ale raději o něco větší svítivost. Namodralé, jakoby chladně působící světlo vydávají LED žárovky s označením studená bílá (cold white), které mají barevné spektrum v rozmezí 6 500 - 9 000 °K. Pro obytné prostory se příliš nehodí, jsou však dobře použitelné pro osvětlení skladů nebo venkovních prostor, protože jejich svítivost je ze všech LED žárovek nejvyšší.

Sledujme i počet LED

U mnoha LED žárovek je ze strany výrobce uváděna značně vyšší svítivost , než jakou ve skutečnosti mají. Jedná se zejména o starší typy LED žárovek s nižším počtem diod. Proto občas raději sledujme údaj v lumenech, než doporučení výrobce, jakému výkonu ve wattech u klasické žárovky by tento světelný zdroj měl odpovídat. Právě počet diod nám totiž u LED žárovky pomůže určit skutečnou svítivost, u moderních výrobků s diodami SMD5050 LED je ovšem svítivost a ž šestkrát vyšší, než u klasických LED diod starého typu.

Kde bude světelný zdroj umístěn

Při výběru LED žárovky je zapotřebí počítat i s tím, jaký prostor a v jaké intenzitě má být osvětlen. Chceme-li dosáhnout rovnoměrného pravidelného světla, jaké vydává například klasická žárovka, použijeme LED žárovku kulovitou nebo ve tvaru svíčky či kukuřičného klasu. Použijeme-li více svítidel, jsou často nejvhodnější volbou směrové LED žárovky typu SMD nebo COB LED. Při současném světovém trendu používání více světelných zdrojů s nižší svítivostí docílíme snáze dokonalého osvětlení přesně tam, kde to potřebujeme. Bude-li zdrojem jen jedna žárovka, i přes velkou svítivost nebude osvětlení místnosti zcela dokonalé.

Aby se žárovka vešla do svítidla

Některé z LCD žárovek (především ty s větší svítivostí) jsou poněkud rozměrnější než klasické tradiční žárovky. Na to je třeba dát pozor, pokud se i původní žárovka vešla do svítidla jen taka tak. Jinak bychom si pořídili něco, co se nám moc nehodí a hledali nouzové náhradní řešení. V tom případě určitě platí přísloví "dvakrát měř, jednou řež!". Pokud chceme nahradit původní tradiční žárovku, věnujme pozornost při výběru i patici. Nejběžněji se používá závit s označením E27, tedy takzvaný velký závit, žárovky LCD ale seženete i se závitem E14, neboli miňonku. Další typy vyžadují speciální patice, setkáme se s paticí G9 (používá je často firma Ikea), GU10 pro bodové osvětlení a podhledy na 220 V, MR16 slouží pro osvětlení s napájením 12 V (ve vlhkém prostředí je to ideální řešení) a G4, sloužící pro stolní lampičky a stojanové lampy. S poslední jmenovanou paticí se můžeme setkat i v koupelnových skříňkách nebo v doplňkových světlech pro osvětlení interiéru.

Zobrazit více článků

Tobor blog

Sdílejte článek

O článku