Který žánr knih je nejčtenější?

Který žánr knih je nejčtenější?

Jedním z nejčtenějších a čtenářsky nejatraktivnějších žánrů jsou rozhodně DETEKTIVNÍ ROMÁNY, často se odehrávající ve specifickém prostředí, podle kterého si čtenář může svou volbu upřesnit. Děj se může odehrávat v minulosti či v budoucnosti, může být situován do skutečného města nebo se odehrávat ve fiktivním světě. Napínavý děj a pátrání po pachateli či dokonce zločinecké organizaci má svá pravidla a zákonitosti, přitom ale správná detektivky udrží čtenáře v nejistotě a napětí až do posledních stránek.

HISTORIE A DOKUMENTY, BIOGRAFIE jsou pro velký okruh čtenářů skutečnou lahůdkou a nové knihy bývají hned středem zájmu. Milovníci konkrétních fakt stejně jako ti, kteří se chtějí dozvědět hodně nových informací a rozšířit si pohled na svět si mohou vybrat z různých zaměření. Ať je to pohled na slavnou osobnost dějin, politické dění a jeho pozadí nebo rozvoj různých kultur či náboženství, jistě nebude problém najít tu správnou knihu. Zvlášť snadné to máme dnes, kdy všemocný internet umožní vyhledávat knihy se zaměřením, které prostě a jednoduše uvedeme do vyhledávače. Ale ani doporučení přátel se stejnými zájmy bychom neměli odmítat, recenze není vždy úplně neutrální, vždyť co čtenář - to odlišný názor.

image0

Svou popularitu a s tím i vysokou prodejnost si uchovávají nejrůznější ROMÁNY PRO ŽENY, které nahradily dříve tak populární „Červenou knihovnu“. Proč by si alespoň v idylickém světě psaného slova něžná polovička lidstva nemohla občas oddychnout od problémů běžného života a prožívat alespoň na stránkách knihy romantické a většinou šťastně končící příběhy?

VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA rozhodně nestojí stranou, má své odpůrce, ale neuvěřitelnou čtenářskou základnu pravověrných fanoušků, kteří by si bez pořádné sci-fi nedokázali svůj život a chvíle nad knihou snad ani představit. Snění nad fantastickými výpravami, objevy nebo katastrofické vize budoucnosti si dopřávají zejména muži, mezi příznivci tohoto žánru a spřízněné FANTASY tématiky je i mnoho žen. Jen se někdy ke vztahu ke sci-fi nechtějí příliš okatě přiznat, snad aby nepůsobily málo žensky. Ale to je zbytečné, vždyť mezi autory světové i domácí vědeckofantastické literatury se najde mnoho žen. Ovšem často píší pod mužskými pseudonymy, takže to čtenáři někdy ani netuší.

ODBORNÁ LITERATURA se těší velkému zájmu, především u těch, kteří si zvyšují svou kvalifikaci nebo se jako hobby věnují něčemu, kde právě získané odborné znalosti dokonale zužitkují. Bez odborné literatury bychom často byli v koncích, pomůže nám pohled do té správné knihy a jsme zase na koni (tedy obrazně řečeno, pokud se nejedná o jezdeckou příručku):-).

Napínavé HORRORY trochu doplatily na rozvoj videotechniky v domácnostech, pro mnohé je jednodušším a přístupnějším řešením skouknout si nějaký brutální krvák z DVD nebo na horrorově zaměřeném kanálu. Ovšem někteří si ani neuvědomují, oč se vlastně ochuzují. Při čtení knihy totiž můžeme dát mnohem větší rozlet fantazii a tak prožívat v duchu i věci, které atmosféra filmu prostě přinést nedokáže. Horrory se proto v poslední době vracejí i na pulty knihkupectví a do nabídky knižních e-shopů.

image1

 

KNIHY PRO DĚTI A MLÁDEŽ jsou dnes trochu opomíjeny, pohádky i čtení pro dospívající generaci dočasně vytlačila televize a filmy, ovšem kvalitní knihu nelze jen tak snadno nahradit a pořád mají své místo mezi knihami, o které je velký zájem.

HUMORISTICKÉ ROMÁNY A SBÍRKY POVÍDEK jsou dobrou volbou pro volné chvíle a situace, kdy se potřebujeme trochu odreagovat, uvolnit a vypnout. Určitě máte také ve své knihovně pár úsměvných knížek, ke kterým se člověk uchýlí, když na něj všechno padá. Humor je kořením života a dobrá kniha ho dokáže přinést vždy to správné množství.

Zobrazit více článků