Jak je to s GPS navigací?

Jak je to s GPS navigací?

Samostatnou navigaci nebo integrovanou v tabletu či mobilu?

Pro občasné používání lze místo samostatné navigace použít i aplikace pro smartphony a tablety, v případě častější frekvence používání je ale samostatná navigace výhodnější. Je přece jen ke svému účelu přímo navržena a tak splní všechno, co od ní budeme vyžadovat. Ovládání bývá na mobilech a tabletech řešeno poněkud komplikovaněji, pouhé zadání cíle a sledování trasy je ale celkem pohodlně možné.

Rozdíly mezi třídami platí i zde

Je zapotřebí pořídit si GPS navigaci v nejvyšší dostupné třídě? Pro běžného uživatele spíš ne. Střední a nejvyšší třída se totiž v zásadních funkcích prakticky neodlišují, rozdíl je spíš v dostupnosti doplňkových funkcí. A ty průměrný uživatel vlastně ani moc nevyužije, není tedy třeba vybírat jen mezi high class přístroji. Dbejte především na to, abyste si s navigací bez problémů „padli do noty“, abyste byli údaje snadno přečíst, pochopit a využít. Větší displej je rozhodně výhodou, pomůže dosáhnout přehlednosti a rozlišit bez problému zobrazené prvky i informace. Naopak výčet nejrůznějších „zázračných a senzačních“ funkcí obsahuje často spoustu téměř zbytečných věcí, které opravdu nebudete nejspíš nikdy potřebovat. Kromě zobrazení cíle a průběhu trasy s případnými zvolenými body je důležitá příjemná a kvalitní hlasová komunikace, přehrávání hudby nebo prohlížení fotografií zvládne i jiný přístroj, u navigace to znamená většinou jen zbytečně vyšší cenu. Také využití dopravního zpravodajství se může jevit jako lákavý pomocník, ne vždy ale odvede svou práci na výbornou a převážná většina uživatelů funkci nakonec vypíná. V přijatelné cenové relaci nabízejí velmi kvalitní navigace ze známých výrobců například firmy TomTom, Garmin, Navigon nebo Mio.

Značkovou nebo od neznámého výrobce?

Volba by měla směřovat spíš k osvědčené značce, ačkoli ani výrobky méně známých firem nejsou v zásadě špatné. Značkové přístroje ale mají mnohem lépe propracovanou strategii podpory pro zákazníky, což se týká především aktualizací a servisní sítě. Navíc cenový rozdíl nebývá zase až tak markantní. Z těch méně známých a přitom skutečně kvalitních značek můžeme zmínit například navigace Becker, Blaupunkt, Evolve, Prestigio nebo Goclever.

K čemu bude GPS hlavně sloužit

Takzvaná pevná navigace je zabudovaná do palubní desky auta ve středovém panelu, u moderních vozů vyšší třídy bývá jedním z běžných doplňků. Výhodou je integrování s audiosystémem vozu a velký, přehledný displej, nevezmeme si ji ovšem s sebou, pokud potřebujeme přesednout do jiného dopravního prostředku nebo jít třeba pěšky.

Přenosné navigace jsou určeny do auta, najdou své využití ale i jinde. Jako příklad lze uvést speciální GPS navigace pro motocyklisty, lišící se provedením držáku k uchycení na řídítka a zvýšenou odolností proti dešti i dalším nepříznivým povětrnostním podmínkám. Navigace pro cyklisty mají dobíjecí baterii s velkou výdrží a opět mají speciální držák, někdy i sluneční filtr na displej. Odlišují se především používáním speciálních cyklomap, které podrobně zobrazují trasy, jež jsou pro cyklisty přístupné a zajímavé. Navigace pro turistiku a outdoorové sporty musí být odolná proti vlhkosti a nepřízni počasí, speciální mapy lze do přístroje nahrát podle konkrétní aktivity. Používají se i pro geocaching.

Bez rizika pokuty

Kromě toho, že vás GPS varuje například před překročením povolené rychlosti, můžete využít u přístrojů vyšší třídy i hlasové komunikace s využitím handsfree. Postačí k tomu mobil s podporou Bluetooth a své hovory snadno vyřídíte i za jízdy přes mikrofon a reproduktor navigace. Opravdu praktická vychytávka, pokud trávíte za volantem hodně času a stále telefonujete.

Zobrazit více článků