Top 10 knih – próza a poezie

Top 10 knih – próza a poezie

Nová próza populárního českého autora Michala Viewegha se jmenuje ZPÁTKY VE HŘE. Je to sbírka povídek, ve kterých autor popisuje především životní osudy své oblíbené literární postavy Oskara. Prochází tak kritickými a dramatickými životními zvraty, jakými je například rozvod, nevěra, manželský stereotyp a další. Autorovi příznivci i ostatní čtenáři jistě nebudou zklamáni.

image0

Román PŘÍLIŠ MNOHO KATEŘIN od Johna Greena se odvíjí kolem někdejšího „zázračného dítěte“ Colina Singletona, který právě dostal kopačky od své přítelkyně. S kamarádem Hassanem se vydává na výlet, aby se zbavil svého rozčarování a po setkání s dívkou Lindsey v zapadlém městečku Gunsghot se začíná odvíjet jeho příběh dramatickým způsobem...

image1

Výběr z článků a úvah Jana Hnizdila (autor je skutečný MUDr.) pod názvem MÝM MARODŮM je zaměřen na ty, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví i pro zdraví společnosti. Četba je velmi zábavná, současně však i poučná a donutí čtenáře často k zamyšlení. Poněkud nezvykle napsaná próza rozhodně zaujme a přitáhne ke čtení i ty, kterým původně třeba určena nebyla.

image2

Psychothriller TEMNÉ KOUTY od Gillian Flynnové je trochu temně laděná kniha, která se dočkala i úspěšného zfilmování. Příběh Libby Dayové se začíná zamotávat už v jejích sedmi letech, kdy její matka a dvě sestry se staly oběťmi rituální satanistické vraždy. Libby u soudu dosvědčila, že vrahem byl její patnáctiletý bratr Ben, o čtvrtstoletí později se ale členové organizace, která se o málo objasněné zločiny zajímá, vydávají pátrat po nových důkazech. Drama začíná nanovo...

image3

PADESÁT ODSTÍNŮ TEMNOTY...není vám ten název nějak povědomý? Ano, správně, jedná se o druhý díl eroticky zaměřeného románu o temnotě v nás a ukrývaných touhách. Když Anastasia Steelová po odhalení tajemství Christiana Graye rozhodla ho opustit, netušila vůbec, že jeho vábení neodolá a opět se k němu vrátí. Poté ji čeká nejsložitější a současně nejdůležitější rozhodnutí v životě. Autorem je známý spisovatel E. L. James.

image4

Básnická sbírka PRÁCE S MRAKY je už pátou v řadě od autora Michala Maršálka. Většinu textu tvoří poéma o dvojím úmrtí skladatele Albana Berga. Některé pasáže jsou v „zrcadlové kompozici“ a zajímavým způsobem tak obracejí smysl plynutí času. Svými kresbami atmosféru knihy podbarvila Adriena Šimotová.

image5

Veselé básničky Jiřího Žáčka pobaví a rozesmějí mladší čtenáře svým ojedinělým uměním jazykových vtípků ve sbírce APRÍLOVÁ ŠKOLA. Libozvučné verše pro děti čerpal autor především právě z dětských pocitů, nálad i nápadů. Proto jsou trochu „praštěné“ básničky dětem tak blízké i v dalším vydání.

image6

Kvůli bohatému záběru témat i jazykové vytříbenosti se sbírka OČAROVÁNÍ amerického černošského básníka jménem Yusef Komunyaka dostala do popředí zájmu čtenářů a v překladu Josefa Jařaba upoutá milovníky kvalitní poezie. Autor obdržel v roce 1994 dokonce Pulitzerovu cenu.

image7

Populární autor knih o zaklínači Geraltovi Andrzej Szapkowski napsal i další knihy, možná neprávem stojící ve stínu hrdinské ságy. Jeho napínavý román ZMIJE zavede čtenáře do Afgánistánu vsedmém roce panování Alexandra Velikého, kdy probíhají nelítostné boje. Potom se na stejná místa čtenář podívá v průběhu britsko-afgánské války roku 1880 a následně v únoru roku 1989 při ukončení sovětské intervence. Ani to není konec, v roce 2010 probíhá další krvavá řež... Velmi napínavé čtení!

image8

Mistr hrůzy a horroru, americký spisovatel Stephen King nás ve svém temně laděném románu REVIVAL zavede do doby, kdy do novoanglického městečka přijel kněz s cílem získat zde přátele a vhodné místo pro život. Stal se mentorem malého hocha, se kterým se přátelil. Když však později kněz při nehodě přišel o rodinu, proklel Boha a z městečka odchází... Chlapec dospěl a po letech se setkávají, z hocha se stal narkoman - a jak to bylo doopravdy s knězem? Přečtěte si napínavou knihu a dozvíte se to...

image9

Zobrazit více článků

Tobor blog

Sdílejte článek

O článku