Nejprodávanější sluchátka

Nejprodávanější sluchátka

Různé typy sluchátek

Sluchátka můžeme rozdělit do dvou základních kategorií. Buď obepínají celé ucho a jsou opatřena koženými, textilními nebo koženkovými náušníky, takže posluchače dobře oddělují od vnějších rušivých vlivů. Tato sluchátka slouží především k poslechu hudby, určena bývají zejména pro domácí použití. Nevýhodou je jejich velikost a možnost pocení, kladem rozhodně především dokonalý přednes reprodukovaných zvuků. Označují se odborně jako suporaaurální typ.

Dalším velmi často používaným modelem jsou takzvané pecky, jinak intraaurální sluchátka. Ta se vkládají přímo do ucha a mají malé rozměry, s ohledem na rozměr jsou velmi skladná a pro běžný poslech bez rušení okolí postačují, ruchy zvenčí však nejsou u nich tak výrazně odstíněny. Jsou provedeny nejčastěji z plastu, kvalitou (a pochopitelně i cenou) se výrazně odlišují, ačkoli na první pohled se mohou jevit jako téměř totožná. V provedení jako špunty (zátky) se zasunují do ucha tak, aby zdroj zvuku byl umístěn přímo do zvukovodu, díky silikonovým nebo pěnovým nástavcům vnější vlivy dobře potlačí, nejsou však určeny na dlouhodobější používání. Špičkové modely mohou být opatřeny koncovkami, které se vyrobí přímo na míru podle ucha. Mohou obsahovat i více zdrojů reprodukovaného zvuku (tzv. měničů) současně, aby bylo dosaženo přenosu zvuku ve všech pásmech. U všech tytů sluchátek je třeba pečlivě dbát na zásady hygieny, u zátek to platí dvojnásob.

image0

Pro dokonalý poslech, na hry a další typy

K příležitostnému poslechu sice postačí sluchátka ve střední třídě, ovšem luxus nošení i věrohodnost výsledného zvuku se nedostane na úroveň těch nejdokonalejších výrobků. Ovšem špičková sluchátka nejsou rozhodně levná, dopřejí si je spíš opravdu zapálení milovníci hudby, kteří vyžadují zcela dokonalý výsledek. U náušníků volíme sluchátka dostatečně pohodlná, částečně otevřené modely umožňují lepší větrání a tak zvyšují pro uživatele možnost dlouhodobého používání. Pecky a špunty musejí odpovídat tvaru ucha, jinak by po nějaké době mohlo docházet k nepříjemnému tlaku a svědění, vystarat je tedy třeba opravdu pečlivě. Pro hraní her a komunikaci prostřednictvím internetu na sociálních sítích bývají sluchátka opatřena i mikrofonem, který je umístěn nejčastěji na pružném nástavci, jenž si vytvaruje uživatel podle potřeby. Sluchátka pro telefony, tablety a přenosné přehrávače bývají co nejmenší a lehká. Výhodou je často bezdrátové připojení, díky kterému odpadne spousta případných problémů. Sluchátka drží na hlavě pomocí hlavového nebo týlního mostu, zhotoveného z kovového pásku nebo z pružného plastu. Díky tomu lze posunutím i nastavit správnou velikost podle hlavy jednoduchým posunutím. Zasunovací sluchátka a pecky žádný most nemají, proto je třeba věnovat pozornost vhodné velikosti a tvaru, aby z uší sluchátka nevypadávala. Lidské ucho je schopno vnímat zvuky v rozsahu od 20 do 20 000 Hz, s přibývajícím věkem se sluch pomalu zhoršuje. Důležitým parametrem je i citlivost, u těch nejkvalitnějších na hranici 95-97 dB, běžná sluchátka se pohybují kolem 90-100 dB.

Citlivost určuje, jak jsou sluchátka citlivá při přehrávání. Méně kvalitní disponují citlivostí v rozmezí 90–100 dB, lepší pak v rozmezí 94–97 dB. Pokud jsou sluchátka málo citlivá a vy máte zároveň i málo výkonný MP3 přehrávač, sluchátka budou reprodukovat zvuk slabě a nedostatečně hlasitě.

S kabelem a bezdrátová

Připojení sluchátek ke zdroji zvuku je nejčastěji provedeno konektorem typu jack 3,5 mm, přívodní kabel bývá někdy kamenem úrazu, je buď příliš krátký nebo příliš dlouhý, i na to je při výběru sluchátek třeba brát ohled.

Bezdrátové provedení dovoluje téměř neomezený pohyb, zvuk však často není tak kvalitní a sluchátka budou potřebovat baterie. Používají se sluchátka s infračerveným přenosem (označovaná IR) a bluetooth sluchátka, existují i sluchátka se zabudovaným radiopřijímačem.

image1

Zobrazit více článků

Tobor blog

Sdílejte článek

O článku