Máte na něco chuť? Postačí bohatě rohlík!
Tak rodinko, co si dáme dnes k obědu? V sekci LAST MINUTE vidím lákavou nabídku kuřecích jater, budou tedy na cibulce, mé rozhodnutí je neměnné. (Last minute znamená stoprocentní kvalitu a výraznou slevu jen proto, že datum spotřeby se již blíží. Ovšem my si játra dáme ještě dnes, není tedy co řešit.) Víc než půl kila kuřecích jater za třiatřicet kaček, to je super, tři lžíce slunečnicového oleje tady mám, středně velkou cibuli také (pokud ne, v nabídce rohlík.cz je žlutá cibule za šest, červená dokonce za tři koruny kus!), potřebuji ještě lžíci Solamylu - ten mám doma. Jakou si zvolíme přílohu? Nějakou dobrou rýži, dlouhozrnnou Lagris ve varných sáčcích, 480 g balení vyjde jen na 22 Kč.
Příprava (3 porce):
- opláchnutá játra překrojím ve střední části a důkladně osuším, potom oloupu cibuli, pokrájím ji nadrobno
- v pánvi nechám rozpálit olej, do něj vložím játra a budu je restovat za občasného promíchání pod pokličkou přibližně pět minut
- následně je popráším malou lžičkou pepře, případně i trochou sušeného česneku
- znovu vše promíchám a v restování budu ještě 5 až 10 minut pokračovat, potom je lehce popráším solí, promíchám, vyjmu z výpeku, budu je však udržovat dál teplá
- ve vodě (30 – 400 ml) rozkvedlám Solamyl, vzniklou kaši ochutím lžičkou soli a pepřem
- do výpeku vložím do pokrájenou cibulku, nechám ji pěkně osmažit dozlatova
- cibulku zaliji kašičkou a pět minut povařím, podle chuti dokořením
- nakonec porce jater rozdělím na talíře, přidám omáčku a spolu s vařenou rýží je připraven oběd k podávání
Na večeři mám v plánu připravit špagety, ale žádnou hrůzu ve stylu studentských špaget s párkem a kečupem, udělám je fakticky tak, jako to dělají Italové: ono totiž se toho o špagetách moc namluví a nakonec je všechno úplně jinak, viz třeba ten nesmysl s používáním lžíce a vidličky. Vymyslel to někdo, kdo se neuměl najíst jen pomocí vidličky, jak se správně má. Možná proto, že použil nevhodný způsob přípravy a zbavil těstoviny lepkavosti, tuhle chybu já ale neudělám. Když už jsem si objednal špagety, vybral jsem kvalitní, navíc za skvělou cenu! Špagety Adriana jsou totiž vyrobeny ze 100 % semoliny (což je kvalitní mouka ze speciálního druhu pšenice), která zaručí, že se nerozvaří ani nevytvoří beztvarou slepenou kouli. Pořídil jsem je v půkilovém balení za lahodných 27 korun.
Příprava špaget AGLIO OLIO (opět tři porce):
- dám si vařit odpovídající množství špaget (jsou trvanlivé, zbytek využiji příště)
- pokrájené nebo rozmačkané 4 stroužky česneku opeču na 4 lžících kvalitního olivového oleje (pokud by doma žádný vhodný nebyl, objednám si z rohlik.cz půllitrový „oliváč“, který se pyšní česko-španělským původem, což ostatně prozradí i název – „Olivový olej Lozano-Červenka“. Cena 176 Kč za půllitrovku mi přijde víc než solidní a připadám si tak nějak vlastenecky. Ke stroužkům přidám jednu chilli papričku, naše malá by jinak mohla protestovat, dokořením si později podle svého
- přisypu nasekanou hladkolistou petrželku (pokud ji nemám doma, v objednávce bych přidal položku za 38 Kč/ 100 gramů), vše osolím a podusím dvě až tři minuty
- kdo má rád sýry, na špagety lze strouhat nejlépe parmezán, ovšem sami Italové to moc často nedělají, to je další běžně rozšířená fáma. Já mám ale sýr v oblibě a tak přijde i na špagety. V objednávce u mě zvítězil Cascina Verdesole Parmigiano Reggiano, (to je ale název, co?) polotučný přírodní extra tvrdý strouhaný sýr, který dodá večeři to poslední, co bylo zapotřebí. 100 g balení sýra mohu pořídit za 52 Kč, to je tak akorát na posypání lahodné večeře.
Při zadávání objednávky by pochopitelně bylo zbytečné opomenout na zítřejší snídani, proč se ráno honit někam na nákup, že? Takže to vyřeší pětisetgramové balení jemných ovesných vloček EMCO s vlákninou, cena nákupu se zvýší po přidání této položky o pouhých 28 Kč. K tomu na zalití osvědčenou litrovku mléka z Kunína za patnáct korun, snídat budeme zdravě! A potom, že nás rohlík nezasytí!