Jak nakupovat na eBay

Jak nakupovat na eBay

Jakou kartu budeme potřebovat

Něco na způsob českého nakupování na dobírku od Američanů nečekejte, na eBay lze vstoupit jedině s platební kartou, která je vhodná pro nákupy na internetu. Zda to vaše karta umí si snadno ověříte u svého bankovního ústavu, ani každá embosovaná karta totiž nemusí vyhovovat, některé banky to mají zavedeno tak, že povolení k obchodování na internetu musejí schválit. Zřízení účtu na PayPay zvládnete snadno podle podrobného návodu, který na našich stránkách také najdete.

Co sledovat při výběru zboží

EBay nabízí velký výběr zboží, často i prestižních světových značek. Je ale zapotřebí počítat s tím, že většina budou kvalitně zhotovené padělky. Tady nemůžete dát ani na tvrzení a přesvědčování prodávajícího, musíte se s tím prostě a jednoduše smířit. S takovým zbožím může nastat i problém na celnici, protože dovoz padělků je u nás postaven mimo zákon. Takže při výběru dávejte pozor, aby vaše "jakoby značkové" zboží nebylo nakonec zabaveno celními orgány. To by totiž znamenalo definitivní ztrátu zboží i peněz. Při výběru proto nezapomeňte zkontrolovat kartu produktu. Kromě ceny zjistíte, jak to bude s náklady na poštovné (ověřte si údaje pod položkou "Shipping costs" - náklady na poštovné). V záložce "Ships to" zjistíte, odkud je prodejce (nejčastěji to kromě Spojených států bude asi HongKong, Čína nebo Vietnam) a jaký počet zboží lze v rámci jedné objednávky odebrat. Vpravo nahoře najdete hodnocení prodejce, ukazující i to, kolik zboží už prodal. O kousek níž je záložka "Feedback", kde svou spokojenost mohou vyjádřit zákazníci. Pokud má prodejce opravdu vysoké hodnocení (nejlépe přes 95 %), je skutečně dobrý a nemusíte se ničeho obávat.

image0

Vyhledávání a výběr zboží

Do vyhledávače zadáme název hledaného zboží v odpovídajícím jazyce. Na americkém eBay.com a britském eBay.uk tedy anglicky, na eBay.de použijeme němčinu. Lze využít i překladač, například translate.google.cz, který umožňuje překládat i věty a souvětí. Zúžit výběr lze snadno použitím boční rozbalovací roletky. Chceme-li vybrat zboží k okamžité koupi (bez dražení v aukci), klikneme na "buy it now", pomocí roletky "sort by" (roztřídit podle) zvolíme "price + shipping: lowest first" vybereme to nejlevnější s možností zaslání do České republiky. Pokud narazíte na údaj "Shipping not specified", znamená to, že by bylo vhodné prodejce nejprve kontaktovat a upřesnit si údaje o dopravě. Po ukončení výběru stiskněte tlačítko "Buy it now" (koupit). Vybrat si můžete z nového i použitého zboží, kdy bývá popsán stav. Najdete zde i k mnoha přístrojům potřebné doplňky, jakými jsou například nabíječky, obaly apod.

A už jen zaplatit

Po odsouhlasení nákupu ještě proveďte kontrolu objednaného zboží, na výpisu už uvidíte něco jako fakturaci - dozvíte sem kolik přesně zaplatíte i s dopravou a kam bude zboží odesláno (tedy na vaši adresu, kterou jste zadali při registraci. Následně kliknete na tlačítko "Continue to PayPal" (pokračovat na PayPal), kde platbu potvrdíte. Na výpisu se zobrazí, kolik korun vám z karty bude strženo. Dál můžete pokračovat v nákupech na eBay nebo se podívat na detaily svého PayPal účtu. Můžete i vypnout prohlížeč, nákup je dokončen. No vidíte, je to opravdu jednoduché!

image1 image2

 

Zobrazit více článků

Tobor blog

Sdílejte článek

O článku