Nakupování z Asie pomocí PayPal

Nakupování z Asie pomocí PayPal

Není potřeba umět čínsky

Větší e-shopy mají texty (nebo alespoň jejich valnou část) přeloženu do několika světových jazyků. Občas narazíte i na českou mutaci textu, často ale vytvořenou pomocí překladače a proto je opravdu dobré, pokud nějakým světovým jazykem vládnete alespoň na úrovni běžné komunikace. Máte-li s textem problém, raději se obraťte na někoho, kdo pomůže problém vyřešit, Google translator ani další překladače nepodají natolik dokonalý překlad především o odbornějších textů a popisů. Předem se tedy vyvarujte improvizace a domýšlení smyslu, jinak byste si mohli objednat nevědomky něco, co vůbec nechcete. Taková situace se potom opravdu špatně řeší, raději tedy dvakrát měřit a jednou řezat, jak se říká. Zboží můžete najít i na stránkách jiných prodejců (kde asi nebude tak příznivá cena, ale možná se dozvíte o produktu víc), pokud by popis výrazně nesouhlasil s tím u objednávaného zboží, nespěchejte a vše důkladně prověřte!

Jak se do Číny platí

Nejpoužívanějším a nejspolehlivějším způsobem platby je určitě úhrada prostřednictvím služby PayPal. Při platbě zadáváte pouze e-mailovou adresu a adresu na doručení zásilky, žádné další údaje se nikdo nedozví. Jistota je jistota. PayPal po vás heslo nevyžaduje, pokud byste se s tímto požadavkem setkali, je to podvod! Služba PayPal při nákupech funguje jako prostředník, peníze uvolní až poté, co obdržíte zboží. Další zajímavou variantou jsou virtuální platební karty. Pokud ji máte a navíc pojištěnou, můžete zaplatit jejím prostřednictvím. Nastavte si u ní vždy odpovídající limit. Prostřednictvím virtuální platební karty lze platit pouze přes internet, protože fyzicky neexistuje, nelze z ní provádět výběr z bankomatu, platit v obchodech ani za služby. Platba pomocí platební karty je sice také možná, ale není to příliš doporučovaný způsob úhrady, shop v tomto případě totiž přece jen dostává i důvěrné informace.

image0

Umíte si založit PayPal účet? Je to hračka

Pokud už jste vlastníkem účtu služby PayPal, určitě se mnou budete souhlasit. Zřízení je velmi jednoduché, postačí provést registraci na stránkách https://www.paypal.com. Registrace potrvá pouhých pár minut a váš účet bude polně funkční. K běžnému nakupování nám stačí nejjednodušší účet s označením "Personal", který je zdarma. PayPal účtuje minimální poplatek pouze v případě, že se jedná o převod do jiné měny, v zásadě se ale jedná o pár korun. Chcete-li přes PayPay nejen platit, ale i platby přijímat, pořiďte si verzi účtu s názvem "Premier", která už úplně zdarma není, nabízí alevětší uživatelský luxus. Také u příchozích plateb je poplatek jen několik korun. Luxusní verze "Bussiness" pro běžné platby vůbec nevyužijeme a proto o ní ani neuvažujme.

Dokážete řešit případnou reklamaci

Je to sice trochu malování onoho pomyslného čerta na zeď, ale lepší je být připraveni i na takovou nešťastnou variantu. Musíme si předem také uvědomit, že Čína má výrazně odlišné zákony než EU. Kupříkladu na veškerou elektroniku platí záruční doba jen 12 měsíců, ovšem kvalita výrobků se stále zlepšuje a mnohé nákupy se tak neskutečně vyplatí. Dobré je nakupovat u prověřených a osvědčených prodejců, rozhodně ale neuvažujte o objednávce jídla, ať by byla jakkoli lákavá. Čina má totiž velice odlišné hygienické předpisy a tak se problémům raději vyhněte. Seriózní čínské e-shopy jsou ochotné a vyřízení reklamace se komplikuje jen tím, že musíte zboží poslat zpátky do Číny, což není zrovna levná legrace. Některé e-shopy reagují zasláním nového zboží bez nutnosti odeslání původního výrobku, tento postup se ale liší i podle druhu zboží.

Kde seženeme doporučení na solidní obchody

Který čínský e-shop si tedy vybrat? Můžete vycházet ze zkušeností přátel, kteří už mají "svůj" oblíbený a prověřený, mnoho informací najdete i na internetu. Také na našich stránkách najdete údaje o solidních čínských obchodech, které si zaslouží doporučení. Některé obchody mají navíc zaveden velmi zajímavý odměňovací systém pro své pravidelné zákazníky, který vám umožní získat ještě další výrazně slevy a další lákavé bonusy. Diskuse spokojených a případně i nespokojených zákazníků o každém konkrétním obchodě si snadno vyhledáte, ale pozor, reklama se tlačí všude a tudíž nelze všemu bezhlavě uvěřit. Vážně berte pouze seriózní a ověřené informace.

Hlavní zásady nakupování

Pokaždé před zadáním objednávky bychom si o produktu měli zjistit všechny potřebné údaje, včetně technických detailů a rozměrů, popis zboží bývá podrobný, někdy ale trochu nepřesný. Nemusí to být záměrem prodejce, k chybám spíš dochází při překladu, zejména v případě použití nejrůznějších překladačů. Klasické evropské značení velikostí tady nesmíte brát moc vážně, raději si rozměry podle možností ověřte. prodejci jsou ochotní a velmi vstřícní, proto se nestyďte a požádejte o upřesnění údajů, které se vám nezdají nebo scházejí.

image1

Opravdu bude doprava zdarma? Jak to spěchá?

Poštovné z Číny a Asie vůbec je poměrně vysoké, vždyť je to taky přes půl světa. Pokud ovšem na nákup pospícháte, je možné takovou expresní dopravu využít. Raději ale objednávejte včas a využije výhod dodávek, označených jako FREE SHIPPING. V tom případě totiž máte dopravu zdarma. Na této nesporně přednosti čínských e-shopů má velkou zásluhu čínská vláda, která v rámci podpory vývozu dopravu z velké části dotuje. U placené dopravy ovšem můžete na cestě zboží sledovat, Free Shipping vám zpravidla tuto možnost neposkytuje. Doba dopravy se dá jen těžko odhadnout, může trvat jen několik dnů, někdy ale zboží dorazí až po více než dvou týdnech. Ovšem to u Free Shipping zásilek nemáte už možnost nijak ovlivnit.

Otázky o clu a DPH

Otázka cla a poplatků je velmi choulostivá. ačkoli totiž v zásadě platí, že zboží v hodnotě do 22€ se žádné clo neplatí... jenže pozor, raději si vždy ověřte na stránkách celní správy, jak je to s tím konkrétním zbožím či výrobkem. Od cla totiž nejsou osvobozeny některé produkty, například tabák, tabákové výrobky, alkohol, parfémy, toaletní vody a další. Takže raději mít jistotu a napřed si to skutečně ověřte. V případě, že by se clem došlo k problémům, by se totiž ten zdánlivě velice výhodný nákup mohl dost rapidně prodražit.

Co dodat na závěr?

Obchody a nakupování prostřednictvím internetu se stávají čím dál tím oblíbenějšími a využívanějšími. V budoucnu lze očekávat, že většina nákupů bude probíhat právě touto moderní formou. Postup je jednoduchý, ať už se jedná o e-shop kdekoli na světě, díky ochotě a vstřícnosti čínských obchodníků se právě čínské virtuální internetové obchody dostávají s přehledem do popředí. Nákup z Číny je skutečně jednoduchý, snadný a zboží dostanete občas i dřív, než z některých e-shopů v tuzemsku. Takže žádný strach a hned si několik virtuálních katalogů prolistujte! Nezbývá než popřát dobrý výběr a správnou volbu.

Zobrazit více článků

Tobor blog

Sdílejte článek

O článku