Nejprodávanější mobilní telefony

Nejprodávanější mobilní telefony

čemu bude primárně telefon sloužitV kategorii takzvaných „chytrých telefonů“ (označovaných jako smartphone) s operačním systémem je velkou předností to, že lze do nich snadno stahovat nejrůznější aplikace a tak rozšiřovat funkčnost přístroje. Můžeme ho zpravidla i mnohem lépe a ve větším rozsahu přizpůsobit vlastním potřebám. Tyto telefony jsou vlastně víceúčelové přístroje a takédisplej je uzpůsoben pro různé operace, kde potřebujeme mít přehled. U startu bouřlivého rozvoje těchto telefonů stály zejména modely firmy Apple.

Obyčejné klasické telefony nenabízejí tolik funkcí, jejich ovládání je tím pádem snadné především pro uživatele, kteří nevyžadují o moc víc než možnost zavolat si, přijmout hovor, odeslat a přijmout SMS zprávy a využít kalkulačku, kalendář nebo plánovač. Umějí toho samozřejmě mnohem víc, práce díky tlačítkům ale zdaleka není tak rychlá a snadná.

Velikost a výdrž baterií

Pokud je proněkoho jedním z rozhodujících faktorů velikost přístroje, vybere si buďmalý klasický telefon a spokojí se s tím, že nebude zrovna moc „IN“, nebo se vyrovná s rozměry plochého, ale o něco většího smartphonu. O provozuschopnost telefonu se starají dobíjecí baterie, pokud tedy používáme hodně část telefon bez připojení na nabíječku, věnujme pozornost kapacitě baterie. Čím větší kapacita, tím delší výdrž, to je jasné. Také dobíjecí čas může být poměrně důležitý.

Jaký operační systém?

U chytrých telefonů máme na výběr z pěti nejpoužívanějších systémů, každý má své přednosti a většinou i nějakou tu slabinu.

Operační systém iOS vytvořila firma Apple, která ho dodává pouze do svých výrobků. Je to rychlý, ale uzavřený systém, který je telefonu přímo „ušit na míru“. Pro komunikaci s počítačem je potřeba použít software Apple iTunes, aplikace pořídí uživatel ve vituálním shopu AppStore.

Firma Google je autorem asi nejrozšířenějšího systému Android, který je používán velkým množstvím výrobců pro jeho přístupnost. Základem je systém Linux s použitím dalších grafických doplňků a nadstaveb (Touch Wizz, HTC-Sense a další).Do budoucna má velký potenciál a je určitě dobrou volbou.

Poměrně krátkou historii má zatím systém Windows Phone,který přivedl na svět Microsoft ve spolupráci s mobilním gigantem Nokia. Je cílen na účelnost a jednoduchost, díky tomu je i velmi rychlý. Pro komunikaci s PC je třeba do počítače nainstalovat software Microsoft Zune. Nabídka produktů je provedena virtuální formou pod názvem Windows Marketplace.

Od firmy Nokia pochází i systém Symbian, který má již dlouhou historii a používalo ho i několik dalších výrobců. V současné době je jeho vývoj zřejmě pozastaven na úkor nového (výše zmíněného) systému Windows Phone. Symbian funguje spolehlivě i bez instalace velkého množství aplikací.

Samostatněvyvinula svůj systém Bada firma Samsung, která ho používá pouze a výhradně pro své výrobky. Podobá se na první pohled Androidu, co se nabídky a uspořádání prvků týče. Je možné se v něm snadno orientovat a je také velice rychlý. image0

Karty, externí zařízení, displej

Budeme-li chtít využívat více SIM-karet, sáhneme po telefonu v duálním slotem, velikost paměťové karty zvolíme podle toho, jaký objem ukládaných dat budeme výhledově potřebovat. Chceme-li pomocí telefonu pořídit i kvalitní fotky, vybereme si přístroj s dobrou optikou a kvalitním velkým displejem. Běžné mobily mívají rozlišení fotoaparátu kolem 3 Mpx, pro opravdu dobré fotky ale bude vhodnější rozlišení větší, tedy 5 a raději ještě více megapixelů. Budeme-li na mobilu ipracovat, potřebujeme rozhodně velký a dobře zobrazující displej. Dotyková klávesnice na displeji musí být citlivá (je lépe si vyzkoušet různé modely, každý máme ty prsty jiné), musíme mít k dispozici potřebné kancelářské agrafické aplikace, to tedy berme v potaz už při volbě operačního systému. Prostě zvolit ten nejlepší model je věda a pro každého to nemusí být rozhodně stejný přístroj.
image1

Zobrazit více článků

Tobor blog

Sdílejte článek

O článku